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2018 NCBA RULES AND REGULATIONS 
Frequently asked questions to NCBA Rules 

 
Q: Is the 3rd to 1st pickoff move legal in the NCBA? 
A: Yes, it is legal in the NCAA therefore it is legal in the NCBA.  Should NCAA change their ruling on this, 
the NCBA rules will follow. 
 
Q: Does a batter have to make an attempt to get out of the way of a pitch? 
A: No, batters have their right to their position in the box and DO NOT have to make an attempt to get out of 
the way of a pitch but are not allowed to lean into the pitch. 
See NCBA Rule 20.00.00 (Hit by Pitch) 
 
Q: Can you DH for position players? 
A: No, NCBA rules follow the NCAA rules which state that the Designated Hitter may only be used for the 
pitcher. 
See NCBA Rule 17.00.00 (Designated Hitter) 
 
Q: On an intentional walk, does the pitcher have to actually throw to the catcher? 
A: Yes, the pitcher must throw four pitches outside the strike zone in order for the batter to advance to first base. 
 
Q: Can one 9-inning game count as two 7-inning games? 
A: No. You must play two 7-inning games to count them as two 7-innning games. 
 
Q: Do base coaches have to wear helmets? 
A: Yes, NCBA follows NCAA rules, which mandate that base coaches MUST wear a helmet and play cannot 
continue until the rule is met. 
See NCAA Rule 1, Section 14, item g. 
 
Q: When coaching the bases does the coach need to be in full uniform? 
A: Yes, the coach must be in a game jersey and pants. They may wear a jacket or wind shirt over the jersey, but 
it must be team issued and matches the team’s colors and is of a non-distracting nature. 
See NCBA DI Rule 9.04.1.2 & NCBA DII Rule 9.02.1.2 (Uniforms) 
 
Q: Are Courtesy Runners allowed? 
A: Courtesy Runners are NOT allowed within NCBA Division I Sanctioned Baseball Games. Courtesy 
Runners ARE allowed in any NCBA Division II & III Sanctioned Baseball Games. 
See NCBA Rule 18.00.00 (Courtesy Runners) 
 
Q: Is Reentry allowed? 
A: Reentry is allowed at the Division II level, but it is NOT allowed at the Division I level. 
See NCBA Rule 16.00.00 (Reentry)  
 
Q: Do all substitutes need to be listed on the lineup card in order to play? 
A: Yes, all available substitutes must be listed on the lineup card for that contest in order for them to be eligible 
to compete in that specific contest. 
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See NCBA Rule 5.03.1 (Lineup Cards/Substitutions) 
 
Q: Are you able to slide outside the base in order to break up a play? 
A: Yes, but any player forced into a base must slide within ONE ARM’S LENGTH on either side of the base in 
order to break up the play. 
See NCBA Rule 19.00.00 (Slide Rules) 
 
Q: Does the visiting team have to wear a contrasting color jersey to the home team? 
A: At the Division I level, the visiting team is required to wear a jersey in a contrasting color to the home team.  
At the Division II & Division III level, we recommend that teams plan properly with the home team to try to 
wear a contrasting colored jersey. 
See NCBA Rule 9.00.00 (Uniforms) 
 
Q: How long do we have to wait for umpires before the game is declared a forfeit? 
A: If umpires do not arrive within 30 minutes of the official scheduled start time, then the game is automatically 
forfeited to the visiting team. In the second game of the double header, the home team has an additional 30 
minutes (1 hour from official start time of game 1) from the time game 1 was officially forfeited to get NCBA 
qualified umpires to the field or the second game is also automatically forfeited to the visiting team.  
See NCBA Rules 14.06.0 and 14.07.0 (Umpires) 
 
Q: Can a team start with only 8 players? 
A: No, at the Division I, Division II & Division III level any team that starts the game with fewer than nine 
players will be forced to automatically forfeit. 
See NCBA Rule 5.05.0 (Lineup Cards/Substitutions) 
 
Q: My team is officially scheduled to play an opponent during a certain weekend as it is stated on the NCBA 
website, but my opponent notified us that they can’t play that weekend.  Are we obligated to reschedule with 
them? 
A: The NCBA wants teams to honor the official schedule that is listed online.  With that being said, it is your 
choice to either accept forfeit victories OR you can’t oblige your opponent and reschedule with them only if 
your team has availability and it is approved by the Regional Director.  The NCBA recommends that if it is any 
easy “fix” to reschedule with your opponent to do so.  At the end of the day the NCBA wants as much baseball 
played.  But in no way are teams obligated to reschedule with their opponents if they can’t play on the weekend 
that is on the official NCBA schedule. 
 
Q: Are we only allowed to play our three conference games against our opponent in one weekend? 
A: No, we recommend adding at least one non-conference game to your three game conference series if at all 
possible.  Realistically, only four games can be played (3 Conference and 1 Non-Conference) against your 
conference opponent in a single weekend.  So, if you play your three conference series games and add a non-
conference game against your conference opponent, you can knock off one of the three required non-conference 
games to be eligible for the playoffs (DI only), and if you play two games Saturday and two games Sunday, 
they can both be double-headers. 
 
Q: What should I do if my opponent lists a player on their lineup card that is not on their official roster during 
ground rules? 
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A: If at ground rules your opponent lists a player that is not on the NCBA official roster, it is up to you at that 
point to notify your opponent and the umpire of this infraction.  The infracting team has the opportunity to 
correct the mistake, but should they not correct the mistake, the game should be played under protest. 
See NCBA Rule 5.04.0 and 6.02.1 
 


